Досвід впровадження хмарних технологій в навчальний процес

22 квітня на базі на базі кафедри інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій проведено науково-практичний семінар «Досвід впровадження хмарних технологій в навчальний процес».

Метою проведення даного заходу було ознайомлення учителів з теорією та методикою використання хмарних технологій в професійній діяльності учителя інформатики. Робота семінару була організована за такими тематичними напрямами:

  • технологія SaaS – програмне забезпечення як послуга;
  • технологія PaaS – платформа як послуга;
  • використання хмарних технологій в шкільній освіті;
  • особливості впровадження хмарних технологій у навчальний процес ВНЗ;
  • хмарні сервіси в мережі Інтернет.

В семінарі взяли участь учителі інформатики Лисянського району, магістри та студенти фізико-математичного факультету, викладачі кафедри інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій. Кожен учасник семінару мав змогу висловити свої думки та ідеї щодо впровадження хмарних технологій в навчальний процес, ознайомити інших з досвідом використання конкретних хмарних сервісів.

У ході семінару виступила завідувач кафедри інформатики та ІКТ Ткачук Г.В., яка охарактеризувала технологію хмарних обчислень та ознайомила учасників з найпопулярнішими хмарними сервісами: Google Apps, SlideShare, LearningApps.

Старший викладач, кандидат педагогічних наук Бондаренко Т.В. презентувала власний досвід використання онлайнових технологій створення презентацій Prezi, роботи з віртуальною стіною Padlet, особливостями створення віртуальних листівок в середовищі Glogster. Тетяна Володимирівна також представила роботи своїх студентів.

Старший викладач Паршуков С.В. ознайомив учителів з концепцією хмарних обчислень та охарактеризував хмарні технології Microsoft Office 365, Microsoft Azure, Padlet, представив досвід роботи з віртуальним диском OneDrive, розповів про особливості створення онлайнових документів в середовищах Word Online, Excel Online, PowerPoint Online, OneNote Online тощо. Сергій Васильович також наголосив, що будь-яка технологія може мати як позитивну сторону, так і негативну, про яку не варто забувати. Основним недоліком роботи таких технологій може бути безпека даних та їх захищеність, оскільки кінцевому користувачу на 100% не може бути гарантована цілісність і неушкодженість його документів. Якщо документи зникають на сервері, то користувач їх не в змозі відновити, оскільки не має доступу до інфраструктури сервера та платформи, засобів збереження та відновлення даних.

Викладач Троян С.О. охарактеризував особливості вимог до апаратної частини комп’ютера користувача, який працює з хмарними технологіями і наголосив на тому, що основним параметром якісного використання хмарних обчислень є висока пропускна здатність каналу передачі даних. Саме за такої умови будь-який пристрій буде швидко і ефективно працювати з хмарними сервісами. Вимоги до пропускної здатності каналу зростають, якщо користувач планує використовувати не лише текстові чи графічні дані, але й аудіо та відеоресурси.

DSC00512