Виїзний науково-методичний семінар щодо впровадження педагогічного програмного забезпечення

5 червня на базі Іванівської ЗОШ І-ІІІ ступенів колективом кафедри інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій проведено науково-практичний семінар «Проблеми створення та використання педагогічного програмного забезпечення у навчальному процесі загальноосвітніх закладів».

IMG_1685

Метою проведення даного заходу було обговорення питань використання педагогічного програмного забезпечення в професійній діяльності учителя. Робота семінару була організована за такими тематичними напрямами:

  • Педагогічні програмні засоби для вивчення навчальних предметів.
  • Контролюючі педагогічні програмні засоби та їх використання.
  • Проектування та організація електронних підручників.
  • Технології створення педагогічного програмного забезпечення.
  • Педагогічне програмне забезпечення на базі хмарних технологій.

У ході семінару виступив директор Іванівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Омельчук Сергій Олексійович, який в загальному охарактеризував досвід вчителів використання програмного педагогічного забезпечення в школі, наголосив на актуальності впровадження педагогічних програмних засобів у процес вивчення всіх предметів, зазначив проблеми, які виникають у вчителів під час використання різних навчальних середовищ.

IMG_1680

Директор наголосив, що використання педагогічного програмного забезпечення у навчальному процесі дає можливість не лише модернізувати його, підвищити рівень знань, але й мотивувати учнів, що є чи не найголовнішим для здійснення ефективного навчання.

На важливість використання педагогічного програмного забезпечення наголосила також доцент кафедри Стеценко Надія Миколаївна. Зокрема, вона зазначила, що унікальна роль електронних засобів навчання заснована на їх здатності ефективно сприяти забезпеченню як необхідних, так і достатніх умов для отримання якісної освіти. Більше того, впровадження ППЗ викликали серйозні зміни і в технології отримання знань, перетворення знань в освіту і їх застосування на практиці.

IMG_1682

Доцент кафедри Ткачук Галина Володимирівна описала власний досвід створення педагогічних програмних засобів засобами хмарних технологій та ознайомила учасників з найпопулярнішими хмарними сервісами: Google Apps, SlideShare, LearningApps.

Старший викладач Паршуков Сергій Васильович ознайомив учителів з особливостями використання хмарних обчислень в навчальному процесі та охарактеризував технології Microsoft Office 365, Microsoft Azure, Padlet, представив досвід роботи з віртуальним диском OneDrive, розповів про особливості створення онлайнових документів в середовищах Word Online, Excel Online, PowerPoint Online, OneNote Online тощо.

Вчитель інформатики Іванівської ЗОШ Оверчук Олег Миколайович познайомив присутніх з програмно-технічною складовою комп’ютерного комплексу школи, охарактеризував педагогічне програмне забезпечення, яке використовується у процесі вивчення різних предметів і, зокрема, інформатики.

Під час кожного виступу відбувалось жваве обговорення питань та проблем, які виникають в ході використання ППЗ, пропонувались оптимальні рішення та ідеї стосовно створення власних електронних засобів, залучення фахівців та експертів в галузі ППЗ тощо. В цілому, робота семінару виявилась ефективною та результативною, оскільки кожен учасник мав змогу почути досвід інших, отримати нові знання, поділитись власними.