Регіональна науково-методична конференція «Проблеми та особливості підготовки учнів до олімпіад різного рівня»

29 жовтня 2013 року на базі фізико-математичного факультету колективом кафедри інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій було проведено регіональну  науково-методичну конференцію на тему «Проблеми та особливості підготовки учнів до олімпіад різного рівня».

Тему конференції вибрано не випадково. Справа в тому, що питання підготовки учнів до олімпіад з інформатики є надзвичайно актуальним на сьогоднішній день: перед сучасним вчителем в процесі виявлення обдарованих учнів та їх підготовки до заходів такого типу постає ряд проблем, які вирішити самотужки практично неможливо. Враховуючи дані обставини організатори заходу вирішили присвятити конференцію  обговоренню найбільш гострих проблем, що стосуються підготовки учнів до олімпіад та шляхів їх вирішення. 

У роботі науково-методичної конференції взяли участь вчителі, методисти інформатики міста Умань, Уманського, Христинівського, Монастирищанського районів, які охоче поділилися зі своїми колегами результатами власних досліджень.

O

Захід розпочала завідуюча кафедрою інформатики та ІКТ Ткачук Галина Володимирівна із привітання всіх присутніх та з висвітлення необхідності проведення даної зустрічі.

O

Виконуючий обов’язки декана фізико-математичного факультету Ткаченко Ігор Анатольович зробив змістовне повідомлення про інтерес учнів до інформаційних технологій, акцентуючи свою увагу на збільшення ролі даних засобів в житті сучасних школярів та оперуючи результатами власних досліджень і спостережень.

O

Вікторія Леонідівна у своєму виступі проаналізувала особливості підготовки учнів до олімпіад з інформатики, наголошуючи на необхідності постійного самовдосконалення з боку вчителя, адже лише висококваліфікований педагог зможе передати вихованцю необхідні знання і вміння, інтерес до предмету та мотивацію навчальної діяльності. На думку Вікторії Леонідівни в незадовільній кваліфікованості вчителя і криється найголовніша причина відсутності достатньої кількості призових місць на олімпіадах з інформатики. Для покращення ситуації виступаюча пропонує проводити так звані круглі столи серед вчителів для обміном досвіду розв’язування олімпіад них задач.

O

Ткачук Галина Володимирівна виступила із підбіркою корисних інтернет-ресурсів, що містять як інформацію про вимоги та процедури проведення олімпіад з інформатики різного рівня, так і запрошення до різноманітних конкурсів з даного предмету, в тому числі конкурсів, що передбачають віддалену участь.

O

Тетяна Миколаївна висвітлила проблему недостатнього забезпечення шкіл матеріально-технічною базою, звернувши увагу на плачевний стан вирішення даного питання в школах сільської місцевості. Звичайно, робота ведеться в даному напрямі, і Тетяна Миколаївна підтвердила це статистичними даними, проте проблема залишається відкритою.

O

Вчитель інформатики Текучанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Миронюк Вадим Володимирович виступив з доповіддю на тему «Творчий проект учнів МАН. Особливості підготовки». Доповідач не тільки проаналізував різні погляди на процес підготовки конкурсів такого типу, а й продемонстрував всім присутніх можливі схеми участі в підготовці учнів до МАН науковців з вищих навчальних закладів, студентів педагогічних вузів, тощо.

O

Вчитель інформатики Сушківської ЗОШ Янчук Віталій Анатолійович розпочав свій виступ із переконання всіх присутність у тому, що учень з маленької сільської школи є конкурентноспроможним на олімпіадах та конкурсах різного рівня: вихованці сільських шкіл не поступаються ні завзятістю, ні задатками своїм колегам із міста. Як аргументи він озвучив досягнення та перемоги власних учнів. Головний ворог якісних виступів учнів на олімпіадах та конкурсах, на думнку Вадима Володимировича, є недостатня кількість годин інформатики, яка передбачена  в програмі. «Адже, – як сказав доповідач, – кількість переходить в якість».

O

Старший викладач кафедри Паршукова Леся Миколаївна продовжила тему підготовки учнів до МАН, значною мірою висвітлила питання вибору теми, проаналізувала вже готові роботи та роботи над якими працюють школярі міста у даний час.

O

Викладач кафедри Жмуд Оксана Василівна звернула увагу всіх присутність на необхідності постійної самоосвіти вчителів для того, щоб встигнути за стрімким розвитком сучасних технологій та завжди доносити до своїх учнів лише актуальну інформацію. Виступаючи, Оксана Василівна, підняла надзвичайно важливе питання необхідності систематичної підготовки учнів ще з молодших класів, постійного розвитку їх логічного та творчого мислення, уваги, розумових здібностей.

O

Доцент кафедри Стеценко Надія Миколаївна виступила з доповіддю на тему «Загальні підходи до організації і проведення олімпіад з інформатики у загальноосвітніх навчальних закладах»,  акцентуючи увагу на суттєвій відмінності між процедурами проведення шкільних та обласних і всеукраїнських олімпіад. Надія Миколаївна, також, увагу приділила питанню заохочення вчителів та учнів, як приклад наводила передовий зарубіжний та вітчизняний досвід.

O

Науково-методична конференція пройшла успішно, адже учасники мали змогу  виступити та послухати колег, отримати пораду та поділитися досвідом. Усі присутні активно включалися в обговорення, атмосфера була дружньою а робота результативною. По завершенню конференції виступаючі та слухачі отримали сертифікати, які засвідчують їх участь у даному заході.