Дата зміни інформації:

Швець А.С. “ВИКОРИСТАННЯ ВІДЕОХОСТИНГУ YOUTUBE ДЛЯ ПІДТРИМКИ НАВЧАННЯ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ”

V курс, факультет інформаційних технологій і систем

Директоренко О.В., асистент

Черкаський державний технологічний університет

Черкаси

Впровадження інформаційних технологій та обчислювальної техніки – стратегічний напрям реформування медичної галузі. Швидкість, якість отримання та обробки інформації стали одним з найважливіших умов підвищення рівня медичної допомоги. Сучасні методи інформатики дозволяють забезпечити комплексний аналіз даних, отриманих з численних джерел, оптимізацію рішень при обстеженні, діагностиці, прогноз перебігу захворювань і виборі тактики лікування.

Серед пріоритетних завдань МОЗ  в 2017 році є впровадження електронної охорони здоров’я на первинній ланці. Планується почати реєстрацію пацієнтів, медичних працівників та реєстрацію закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, в єдиній електронній системі обміну медичною інформацією [1]. Автоматизація медичних закладів є можливою завдяки появі на ринку програмного забезпечення вітчизняних медичних інформаційних систем (МІС) таких, як «Доктор Елекс» [2], «ЕМСІМЕД» [3], «Поліклініка без черг» [4].

З 2015 року медичні заклади м. Черкас і Черкаської області інтенсивно впроваджують медичні інформаційні системи в свою діяльність. Однією з актуальних задач, яка виникає при інформатизації медичних закладів, є необхідність навчання медичного персоналу закладів охорони здоров’я роботі з медичними інформаційними системами. Одним з шляхів вирішення проблеми є використання відеохостингу YouTube для підтримки навчання медичних працівників (рис. 1). Завдяки простоті та зручності використання YouTube є одним з найпопулярніших місць для розміщення відеофайлів, тому на каналі розміщуються презентації і відеолекції щодо роботи користувачів з окремими модулями медичних систем «Доктор Елекс», «ЕМСІМЕД», «Поліклініка без черг» [5].

Рис. 1. Сторінка каналу «Система підтримки ДН Медичні інформаційні системи»

Відеохостингу YouTube для підтримки навчання медичних працівників є корисною медичним працівникам закладів охорони здоров’я, в яких впроваджуються медичні інформаційні системи «Доктор Елекс», «ЕМСІМЕД», «Поліклініка без черг» та студентам технічних спеціальностей, які спеціалізуються у сфері впровадження інформаційних систем у медичній галузі.

Список використаних джерел

  1. Плани змін в охороні здоров’я на 2017 рік. – [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170208_b.html
  2. Сайт МІС «Доктор Елекс». – [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://doctor.eleks.com
  3. Сайт МІС «ЕМСІМЕД». – [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.mcmed.ua
  4. Сайт МІС «Поліклініка без черг». – [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://newmedicine.com.ua/#/

Сторінка каналу «Система підтримки ДН Медичні інформаційні системи». – [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.youtube.com/channel/UC5blh7K4_sb3Yx7rTRqL3ew

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Введіть цифри, що зображені у квадратах *