Відкрите заняття з дисципліни «Технології розробки Web-додатків»

4 листопада 2021 року професором кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій, доктором педагогічних наук, доцентом Галиною Ткачук проведено відкрите практичне заняття з навчальної дисципліни «Технології розробки Web-додатків» для здобувачів четвертого курсу першого рівня вищої освіти «бакалавр» освітньо-професійної програми Середня освіта (Інформатика).

Відповідно до навчальної програми дисципліни було проведено практичне завдання за темою: «Використання CMS-систем для проектування сайтів». На початку заняття викладач наголосила, що засвоєння даної тема та виконання відповідних завдань дає змогу отримати програмний результат «Вміє використовувати та добирати засоби ІКТ для розв’язання конкретних задач у професійній діяльності (проєктування інформаційно-освітнього середовища та його окремих компонент, створення програмних засобів, розробки вебресурсів тощо)», який задекларований у освітній програмі.

Перед виконанням практичних завдань, викладач охарактеризувала основні поняття теми та детально проаналізувала особливості CMS-системи WordPress. Було визначено основні компоненти функціонування системи, особливості встановлення та її налаштування, після чого викладач зорієнтувала студентів щодо виконання завдань практичної роботи.

Відповідно до практичної роботи студентам запропоновано виконати наступні практичні завдання:

  1. Встановити локальний веб-сервер OpenServer.
  2. Вивчити архітектуру веб-сервера OpenServer.
  3. Обрати тематику сайту.
  4. Завантажити та встановити CMS-систему WordPress.
  5. Ознайомитись з панеллю адміністратора (back-office) та сайту (front-office).
  6. Налаштувати дизайн сайту, створити 2 публікації та 3 сторінки.
  7. Налаштувати параметри ієрархії сторінок.
  8. Додати віджет на сайту.
  9. Створити меню сайту.\
  10. Додати плагін на сайт.

Для звітності студентам потрібно завантажити скріншот створеного сайту в систему Moodle.

На занятті були присутні також викладачі кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій: завідувач кафедрою, кандидат педагогічних наук, доцент Марія Медведєва та кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Бондаренко. По завершенню заняття вони поділились своїми враженнями щодо організації практичного заняття. Зокрема, Марія Медведєва наголосила, що важливим показником засвоєння теми є мультимедійний супровід та представлення інформації у зрозумілій формі. Тетяна Бондаренко наголосила, що нині, в умовах пандемії навички створення вебресурсів є надзвичайно важливими і тема пропонованого заняття є на часі та актуальною.

Загалом заняття проведено на високому професійному рівні, навички та знання, отримані студентами є на часі та актуальними.