ПІДТРИМКА НАУКОВОЇ ГРАМОТНОСТІ – УНІВЕРСИТЕТИ ТА МАЙБУТНЄ НАУКОВОГО СПІЛКУВАННЯ

14 червня 2022 року викладачі факультету фізики, математики та інформатики Віра КОЛМАКОВА, Леся ПАРШУКОВА, Сергій ПАРШУКОВ, Інна КРИВОРУЧКО взяли участь у вебінарі Європейської асоціації університетів (EUA): Університети та демократія / Вебінар ІІ: Підтримка наукової грамотності – університети та майбутнє наукового спілкування.

Мета заходу: зробити науковий метод зрозумілим і сприяти розвитку наукової грамотності в суспільстві.

Спікери: Мар’ян Дум – директор Музею Гентського університету, Бельгія; Марина Тулін – постдокторант Амстердамської школи комунікаційних досліджень, Амстердамський університет, Нідерланди; Фабріс Руссело – головний редактор The Conversation France, Франція; Анна-Лена Клайс-Кулик – заступник директора з координації політики та форсайту EUA; Девід Бадц Педерсен – професор кафедри комунікацій та психології Ольборзького університету, Данія.

За останнє десятиліття відбулося розмивання публічних дебатів, радикалізація частини суспільства та поширення дезінформації. Такі явища часто виникають і посилюються під час криз, і пандемія це знову показала. Ці тенденції ставлять під сумнів цінність доказів і роль науки в суспільстві. Університети мають позиціонувати себе в цьому питанні та знайти нові й ефективніші способи протидії цій тенденції.

34