ВИЗНАЧНІ ДАТИ В ІСТОРІЇ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

12 серпня 1981 року корпорація IBM оголосила про створення свого першого персонального комп’ютера, названого IBM 5150 Personal Computer, або скорочено IBM PC.

IBM PC (Personal Computer) – платформа персональних комп’ютерів, започаткована у серпні 1981 року фірмою IBM моделлю IBM 5150, загально відомою виключно як IBM PC.

Назва IBM PC протягом двох років була однозначною і відрізняла цей вирiб від всіх інших тогочасних персональних комп’ютерів таких як ZX-81 або продукції серії Apple II. Коли у 1983 вийшла нова модель IBM PC/XT, фірма IBM скористалася популярністю назви IBM PC давши їй назву IBM PC/розширений (XT маркетингове скорочення англійського слова extended).

Популярність цією платформи та сумісних з нею виробів – близько 90% світових комп’ютерів – привела до того, що для більшості споживачів персональний комп’ютер, ПІСІ (англ. personal computer), ототожнюється з продукцією IBM PC.

У 1959 році з’явилися перші комп’ютери IBM на транзисторах, які досягли такого рівня надійності та швидкодії, при якому ВВС США визнали можливим використовувати їх у системі раннього оповіщення ППО. Трохи раніше, в 1957 році, IBM ввела в ужиток мову FORTRAN («FORmula TRANslation»), яка застосовувалася для наукових обчислень і стала одним з основних джерел «проблеми 2000 року».

У 1964 році було представлено сімейство IBM System/360, що було: першими універсальними комп’ютерами, першим спроектованим сімейством комп’ютерів, першими комп’ютерами з байтовою адресацією пам’яті і т. д.

1981 міцно увійшов в історію людства як рік появи Персонального Комп’ютера «IBM PC». 64 кілобайт оперативної пам’яті і одного або двох флоппі-дисководів цілком вистачало, щоб виконувати операційну систему DOS, запропоновану невеликою компанією Microsoft, і деяку кількість додатків.

Орієнтовно, в 1984 році була запущена серія AS/400 – міні комп’ютер, призначений для бізнес-завдань. Мав зворотну сумісність міні-суперЕОМ S/36 і S/38. У ньому була застосована технологія шини Micro-Channel і інтерфейс SCSI, що понині використовується в серверах.

У 1986 році IBM поступилася 1 місцем по продажах на нею ж самою породженому ринку персональних комп’ютерів.

Орієнтовно, в 1990 році була зроблена відчайдушна спроба захопити ринок персональних комп’ютерів персоналками PS/2 з операційною системою OS/2, несумісні ні апаратно, ні програмно з PC і DOS. У машинах були застосовані прогресивні технології, наприклад шина Micro- Channel (набагато перевершувала шину ISA, а до розробки шини PCI залишалося майже 10 років). Нагадуванням про цей проект служать роз’єми для клавіатур і мишок на основі штекера Mini-DIN, та й то майже витіснені USB.

Незважаючи на інноваційність, продукт був відкинутий ринком – час було згаяно, споживачі не захотіли відмовлятися від звичних персоналок з уже напрацьованим ПО сторонніх виробників і периферії.