ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

Відповідно до плану роботи кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій 20 квітня 2023 року відбувся міжкафедральний науково-методичний семінар «Використання інноваційних технологій в освітньому процесі».

З вітальним словом до всіх учасників заходу звернулась декан факультету фізики, математики та інформатики, кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна МАХОМЕТА, яка зазначила, що тематика семінару є надзвичайно актуальною та висловила сподівання на продуктивну роботу й активну співпрацю у подальшому з факультетом інженерно-педагогічної освіти, представники якого були також присутні на онлайн-зустрічі.

Викладач кафедри інформатики і ІКТ Максим КОВТАНЮК познайомив із розширенням Google Chrome – Screenity, за допомогою якого можна створювати відеолекції та відеорекомендації до виконання практичних чи лабораторних робіт. Screenity дає змогу записувати доповідача та паралельно дії, які він виконує на екрані. Після запису матеріалу можна одразу його відредагувати, зберегти та поділитись зі студентами.

Здобувач вищої освіти ОП «Середня освіта (Інформатика)» Владислав ЯМКОВЕНКО розповів про переваги та недоліки використання хмарних сервісів в освітньому процесі на прикладі LerningАpps та Kahoot!. До переваг Владислав відніс: доступність з будь-якого місця і пристрою, зручність спільної роботи, складність та інтерактивність, економічність, збереження часу. До недоліків даних хмарних сервісів входить надмірна залежність від Інтернету, обмежені можливості, проблеми з безпекою, залежність від провайдерів хмарних сервісів, проблеми зі сумісністю.

Інна КРИВОРУЧКО, викладач кафедри інформатики і ІКТ продемонструвала учасникам семінару онлайн-сервіси, за допомогою яких викладачам можна створити цікавий та ефективний навчальний матеріал, візуалізувати теоретичні поняття та покращити сприйняття інформації здобувачами (Burst від Shopify, Kaboompics, Reshot, StockSnap, Freepik, Flaticon тощо). Інна Ігорівна звернула увагу присутніх на те, що розглянуті сервіси, за допомогою яких можна знайти якісні та безкоштовні фото, є особливо необхідним інструментом для викладачів в освітньому процесі.

Використання інноваційних технологій в освітньому процесі є важливим елементом сучасної освіти, що дозволяє підготувати молодь до викликів майбутнього.