НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ STEAM-ОСВІТИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ»

14 лютого 2024 р. на кафедрі інформатики і ІКТ проведено регіональний науково-практичний семінар «Актуальні аспекти розвитку STEAM-освіти в умовах євроінтеграції». Захід також було проведено в рамках відзначення Міжнародного дня жінок і дівчат у науці (International Day of Women and Girls in Science), який за рішенням ООН проводиться щорічно 11 лютого.

До семінару долучились науково-педагогічні працівники різних кафедр та факультетів університету, колеги з інших закладів вищої освіти, аспіранти, студенти, вчителі та директори шкіл регіону.

В межах заходу було висвітлено важливі питання, що стосуються ролі STEAM-освіти у сучасному світі та потреба її розвитку в умовах євроінтеграції, нові тренди та інновації в STEAM-освіті, гендерна рівність у STEAM-освіті та інші.

У своїй доповіді «Досвід впровадження STEM-освіти у європейських країнах та реалізація STEM-підходів у процесі підготовки майбутніх учителів» Галина ТКАЧУК представила не тільки досвід реалізації STEM-освіти у європейському контексті, але й торкнулась питань гендерної рівності, які нині постійно піднімаються на міжнародному рівні. Загальна статистика по країнах, які входять до Організації економічного співробітництва та розвитку показує, що жінки-випускники у галузі STEM складають лише 32% усіх випускників закладів освіти у європейських країнах. Найбільший показник жінок-випускниць у сфері STEM є у Польщі, який склав 43%, або майже половину всіх випускників STEM. В межах доповіді також представлено різні програми та ініціативи європейських країн, які сприяють залученню здобувачів освіти до STEM.

На семінарі також розглядались питання, що стосуються підготовки майбутніх учителів у контексті STEM. Всі учасники семінару мали можливість обговорити проблеми впровадження STEM-підходів в освітній процес закладів освіти та представити власне бачення та ідеї.