26 жовтня 2012 року компанія Microsoft випустила операційну систему Windows 8

Windows 8 — операційна система (ОС) від компанії Microsoft для персональних комп’ютерів, включаючи домашні та офісні системи, ноутбуків, планшетів і домашніх театрів. Розробка Windows 8 почалася ще до випуску її попередниці,Windows 7, у 2009. Система була анонсована на CES 2011, потім були випущені три підготовчі версії з вересня 2011 по травень 2012. На друк операційна система була направлена 1 серпня 2012, і остаточно випущена для широкого загалу 26 жовтня 2012.

Windows-8

Windows 8 ввела значні зміни у платформу операційної системи та користувацький інтерфейс для покращення роботи з планшетами, де Windows зараз конкурує з такими мобільними операційними системами як Android та Apple iOS. Зокрема, ці зміни включають оптимізовану під сенсорні екрани оболонку Microsoft “Metro”, стартовий екран (що показує програми і динамічно оновлює вміст решітки плиток), нову платформу для розробки застосунків з акцентом на сенсорному вводі, інтеграцію онлайн служб (включаючи можливість синхронізувати застосунки і налаштування між пристроями), і онлайновий магазин для звантаження та купівлі нових програм. Windows 8 також додав підтримку таких нових технологій як USB 3.0, Advanced Format твердих дисків, NFC, і хмарні обчислення. Були додані нові додаткові можливості безпеки, такі як вбудовані антивіруси, інтеграція з фільтрацією Microsoft SmartScreen і підтримка безпечного завантаження із системою UEFI для уникнення враження шкідливими програмами під час завантаження ОС. Випуск Windows 8 отримав неоднозначні відгуки. Поряд з відзначенням покращеної продуктивності, поліпшеної безпеки і підтримки сенсорних екранів, нові користувачі критикували новий графічний інтерфейс через його незвичність, заплутаність і важкість у освоєнні (особливо при використанні клавіатури і миші).

Основні нововведення:

  • Обліковий запис Майкрософт та синхронізація параметрів: Можливість увійти в Windows за допомогою Live ID. Це дозволить увійти в профіль користувача і завантажити налаштування через інтернет, а також додає інтеграцію зі SkyDrive.
  • Магазин застосунків Windows Store: єдиний спосіб купівлі та завантаження Metro-застосунків, а також застосунків для робочого столу в Windows RT.
  • Два нових методи для автентифікації користувача: картинка-пароль, що дозволяє користувачеві увійти в систему за допомогою трьох торкань, і чотиризначний PIN-код, а також вбудована підтримка біометричних пристроїв. Пароль нелокального облікового запису користувача відповідає паролю облікового запису Microsoft.
  • Internet Explorer 10 в Windows 8 включений в настільному і сенсорному варіантах. Останній не підтримує плагіни або ActiveX, але включає в себе версію програвачаAdobe Flash Player, оптимізованого для сенсорного управління.
  • Провідник включає в себе Ribbon — стрічку (на зразок стрічки в Microsoft Office і Windows Essentials) та покращення в способах вирішення конфліктів при перенесенні або копіюванні файлів.
  • Для відновлення системи написано дві нові функції: Оновлення (Refresh) і Скидання (Reset). Оновлення для Windows відновлює всі системні файли в початковий стан, зберігаючи при цьому всі налаштування, файли користувача і застосунки. Скидання ж повертає комп’ютер до заводських налаштувань.
  • Новий, повністю змінений, диспетчер задач. Додано нові графіки продуктивності, оптимізоване управління виконуються застосунками, фоновими процесорами і службами на єдиній вкладці «Продуктивність». Також в диспетчер завдань було перенесено управління автозавантаженням з «Конфігурації системи».
  • Була вбудована функція «Сімейна безпека», управління сімейною безпекою здійснюється в панелі управління.
  • Додана підтримка USB 3.0, Bluetooth 4.0, DirectX 11.1 і .NET Framework 4.5.
  • Персоналізація: після запуску на екрані з’являється картинка з поточним часом і датою. Для початку роботи потрібно натиснути будь-яку кнопку, відкривши екран вітання. Саму картинку можна змінити в налаштуваннях. Написано автовизначення кольору в темах для робочого столу.
  • Нова панель управління в стилі Metro UI, яка дозволяє швидко змінити деякі налаштування системи.
  • Вдосконалений пошук: на початковому екрані потрібно лише натиснути будь-яку клавішу для початку пошуку по застосунках, параметрах тощо.
  • Міняти розкладку клавіатури можна також за допомогою сполучень клавіш Windows + Space або  Shift + Alt.

One Reply to “26 жовтня 2012 року компанія Microsoft випустила операційну систему Windows 8”

  1. FoxZibbit says:

    мене вражає зовнішній вигляд вісімки, новий метро інтерфейс один з + ОС,
    проте занадто багато мінусів:
    *Відсутність AERO для потужних комп’ютерів це -, для слабших є +
    Один з + є швидка загрузка ОС

Comments are closed.