Пізнаємо рідний край

Впродовж кількох років поспіль, зберігаючи традицію проведення виїзних засідань та, одночасно, досліджуючи потенціал рекреаційних історико-культурних зон рідного краю колектив кафедри інформатики та ІКТ відвідав млин з 200-літньою історією в селі Коржова Уманського району.

1

Його особливістю є те, що це єдиний діючий гідротурбінний млин на Черкащині.

Колорит минулого допомогли осягнути екскурсовод Петро Майданнік та Сергій Халахур.

3

Усі механізми споруди та водяна турбіна працюючі. Якісний склад колектив перевірив за допомогою вагів при вході у млин. Виявилося, що кафедра, у кількості 14 чоловік важить 762 кг.

4

Потому, мірошники розповідали та наочно демонстрували  як із збіжжя отримується борошно або висівки. На другому поверсі млина усі охочі відгадували для чого призначений той, чи інший давній експонат: будь то жорна, глечики, корзини та інший реманент.

5

На останок хлібосольні господарі пригощали усіх духмяним трав’яним чаєм зі свіжоспеченими коржами.

6

Історична довідка: Водяний млин в селі Коржова побудував у 1825 році поміщик І. Рафалович, який, у свою чергу, придбав маєток у графа Олександра Потоцького. На річці Ятрань була споруджена гребля, а її русло було змінено. Млин забезпечили австрійським обладнанням. Онук Рафаловича Владислав Підгорський удосконалив млина, встановивши парову машину та побудувавши нові приміщення.

Напередодні революції млин згорів (вважається, що господар сам його підпалив для страхової виплати) але був відновлений новим господарем Грабовецьким. У радянські часи млин залишався діючим. У 2008 році його придбав підприємець Сергій Халаxур, відреставрував і знову запустив у роботу.