І ЕТАП ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ-ЗАХИСТУ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКИХ РОБІТ УЧНІВ-ЧЛЕНІВ МАН УКРАЇНИ

На базі факультету фізики, математики та інформатики 17 січня  відбувся І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, відділення «Комп’ютерні науки» секція «Системи та технології штучного інтелекту». На заході були присутні: голова журі – Альона Екало, консультант центру професійного розвитку педагогічних працівників м. Умань; Андрій Прокопенко – вчитель вищої категорії (Уманський ліцей №3), Яна Паламарчук – вчитель вищої категорії (Уманський ліцей №1) та Леся Паршукова – науковий консультант, ст. викладач кафедри інформатики і ІКТ.  До захисту було представлено роботу учня 9 класу Уманської гімназії №11 Уманської міської ради Черкаської області Максима Лисака «Використання технологій розпізнавання обличчя». Дослідницьку роботу присвячено штучному інтелекту та безпеці і конфіденційності даних в закладах освіти. У роботі було проведено аналіз сучасних сервісів розпізнавання обличчя на різних системах. Для реалізації програмного засобу використовувалася остання версія IDE Visual Studio Code. Розроблена програма розпізнавання обличчя поділяється на кілька етапів: пiдтягування фото осіб з бази даних, виявлення обличчя на відео з веб-камери, малювання навкруги нього квадрату та відтворення інформації з бази даних.

Цікавим та змістовним був постерний захист та представлення роботи самої програми конкурсанта. Роботу було рекомендовано до участі у наступному, обласному етапі  конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

Члени журі у підсумку зазначили: «Мала академія наук України сьогодні – це не тільки конкурс-захист, а ціла система навчання. І цей конкурс теж є певного роду системою навчання. Якщо навчитися здобувати знання своїми руками, своїм мозком, своїми силами – це буде стиль життя. І сьогодні ви продемонстрували, що вмієте його творити».