ВІДБУЛАСЬ ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ З ЮРІЄМ МАТВІЄНКОМ

16 грудня 2022 року на факультеті фізики, математики та інформатики відбулась гостьова лекція для здобувачів ОПП «Середня освіта (Інформатика)», Середня освіта (Математика. Інформатика)», «Середня освіта (Фізика. Інформатика)» ОС «бакалавр» та «магістр».

Онлайн-лекцію на тему «Креативне програмування як інструмент сучасного цифрового мистецтва» читав кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з науково-педагогічної роботи Полтавського університету економіки і торгівлі, гарант магістерської освітньої програми «Освітня робототехніка» Юрій МАТВІЄНКО.

Під час лекції Юрій Сергійович розповів про еволюційний процес цифрового мистецтва (обертові скляні пластини, квадратура Гаусса, стрімінг-медіа тощо), сучасний стан цифрового мистецтва («голосовий тунель», «доступ» і тд) та звернув увагу здобувачів на те, що креативне програмування колись давно було долею «обраних», сьогодні стає все більш доступним, зрозумілим, таким, що набуває популярності та знаходить різноманітне застосування:

  • створення статичних зображень в автоматичному або напівавтоматичному режимі на основі всіляких правил, ідей, технологій;
  • інтерактивні інсталяції;
  • масштабні відеопроекції (відеомеппінг);
  • прототипування фізичних і віртуальних інтерфейсів;
  • створення тривимірних параметричних моделей;
  • аудіовізуальне оформлення тощо.

Юрій Сергійович познайомив із загальною характеристикою мови програмування Processing та можливостями її застосування у креативній візуалізації даних (історія створення мови, перелік функцій для побудови геометричних примітивів, послідовність вивчення Processing тощо).

Processing – це безкоштовна графічна бібліотека та інтегроване середовище розробки, створені для електронного мистецтва, нових медіа та візуального дизайну з метою навчання не програмістів основам комп’ютерного програмування у візуальному контексті.

Лекція викликала жвавий інтерес у студентів і викладачів та пройшла досить цікаво й інформативно. Дякуємо Юрію Матвієнку за співпрацю! До наступних зустрічей!