ХІV ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОСВІТІ І НАУЦІ»

16-17 березня 2023 року на факультеті фізики, математики та інформатики Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбулася ХІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні інформаційні технології в освіті і науці», організована кафедрою інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій.

Співорганізаторами Інтернет-конференції виступили: Інститут інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, Київський національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка та Державний університет «Житомирська політехніка».

Головною метою конференції є залучення до наукової діяльності талановитої молоді, надання майданчика для обміну науковими дослідженнями, ідеями та досвідом між молодими науковцями, студентами та іншими зацікавленими особами. Вже традиційно конференція для студентів та молодих науковців дає їм змогу представити результати своїх досліджень, отримати конструктивну критику та поради від колег, а також знайти однодумців для подальшої можливої співпраці.

В межах конференції обговорювались такі теми як методологія і теорія використання ІКТ в освіті, ІКТ і засоби навчання у закладах загальної середньої освіти, використання вільного програмного забезпечення в освітньому процесі, використання хмарних та мобільних технологій в освітньому процесі, а також євроінтеграційні процеси в Україні та зарубіжний досвід впровадження ІКТ в освітньому процесі.

Цього року конференція проходила у змішаному форматі – частина учасників знаходилась безпосередньо на факультеті фізики, математики та інформатики, інша частина – онлайн через платформу Google Meet.

На урочистому відкритті Інтернет-конференції до учасників заходу звернулася декан факультету фізики, математики та інформатики Тетяна МАХОМЕТА, яка наголосила на важливості обговорюваних тем та необхідності проведення подібних заходів серед студентів та молодих науковців.

Надзвичайно цікавими були доповіді учасників конференції, які викликали інтерес у слухачів та жваве обговорення:

– «Аналіз хмарних сервісів Google та їх використання в освітній діяльності», Галина ТКАЧУК, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

– «Впровадження ІКТ у процесі вивчення дисципліни «Сучасна природничо-наукова картина світу»», Олександр ПІДГОРНИЙ, аспірант 3 курсу факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

– «Переваги вивчення мови програмування Python з використанням ігрових симуляторів», Максим КОВТАНЮК, викладач кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

– «Актуальність вивчення комп’ютерних технологій опрацювання звукової інформації на уроках інформатики у старшій школі», Марина ЗІНОВ’ЄВА, студентка 1 курсу факультету соціально-педагогічних наук та іноземної філології Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради.

– «Методика створення та використання вебквестів при вивченні інформатики», Роман ДІДЕНКО, студент 1 курсу другого (магістерського) рівня факультету фізики, математики та інформатики Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

– «Хмарні технології в освіті», Андрій РОЖАНСЬКИЙ, студент 1 курсу другого (магістерського) рівня факультету фізики, математики та інформатики Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

На завершення конференції завідувач кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій, кандидат педагогічних наук, доцент Марія МЕДВЕДЄВА висловила подяку всім, хто доєднався до презентацій своїх досліджень та до дискусій, а також побажала учасникам не зупинятися на досягнутому і продовжувати свої наукові розвідки.

Дякуємо учасникам та їх науковим керівникам за змістовні доповіді, бажаємо міцного здоров’я та високих здобутків в науковій діяльності. Перемоги та миру!