КРУГЛИЙ СТІЛ «ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ ВІД РОСІЙСЬКОГО ВПЛИВУ В ОСВІТНІЙ ТА НАУКОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ»

Російська федерація – авторитарна держава, де немає свободи слова та академічної свободи. В таких державах освітня та наукова діяльність нерозривно пов’язані з державною пропагандою і часто виступають інструментом цієї пропаганди. Таким чином, використання навчальної та наукової літератури, що створена в росії, несе загрози для освітньої та наукової сфери України.

З метою недопущення використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітній та науковій діяльності учасниками освітнього процесу 28 червня 2023 р. на  базі факультету фізики, математики та інформатики проведено круглий стіл «Захист інформаційного простору від російського впливу в освітній та науковій діяльності».

Головними доповідачами виступили:

  • д-р пед. наук, професор, професор кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій Галина ТКАЧУК. В межах доповіді було розглянуто механізми захисту освітньої та наукової сфер в Україні від російського впливу на законодавчому рівні.

  • д-р пед. наук, доцент, професор кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук Сергій ТЕРЕЩУК з доповіддю«Критичне мислення як запорука захисту інформаційного простору від російського впливу в освітній та науковій діяльності».

  • канд. фіз.-мат. наук, завідувач кафедри вищої математики та методики навчання математики Тетяна ПОЛІЩУК з доповіддю «Як знайти баланс між науковим пошуком і національною безпекою: про законодавче обмеження використання російських джерел в розрізі фундаментальних досліджень».

Жваве обговорення викликали проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності” та зміни, які пропонується внести до таких законів України: «Про освіту» та «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Загалом, в межах круглого столу було багато дискусій, питань, пропозицій щодо шляхів вирішення можливих проблем – створювати та популяризувати україномовні ресурси, підвищувати рівень іншомовної компетентності (зокрема, англійської), аналізувати використовувані джерела та інше.

Дякуємо організаторам та учасникам круглого столу за можливість висловити свою думку та задати важливі питання.

01

02

03

04

05

06