СУЧАСНІ ТРЕНДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ЯК ЗАСОБИ ІНТЕРАКТИВНОГО НАВЧАННЯ

30 листопада 2023 року в Уманському державному педагогічному університеті в режимі онлайн відбулося чергове засідання слухачів школи професійного зростання молодого викладача (ШПЗМВ).

Засідання ШПЗМВ відкрила керівник школи, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та освітнього менеджменту Стеценко Надія Миколаївна, яка ознайомила слухачів з основними напрямки діяльності МОН України щодо функціонування та організації освітнього процесу у вищій школі, ознайомила із законопроєктами, прийняття яких матиме доленосне значення як для здобувачів освіти, так і для науково-педагогічних працівників, запросила до їх обговорення.

Наступні дві доповіді стосувалися використання сучасних засобів для інтерактивного навчання. Завідувач кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій, к. п. н., доцент Медведєва Марія Олександрівна ознайомила слухачів із  безкоштовним інструментом для інтерактивного навчання Classroomscreen. На прикладі власного використання даного засобу розкрила його можливості,  застосування різних функцій для активізації пізнавальної діяльності здобувачів освіти.

Молодий викладач цієї ж кафедри Криворучко Інна Ігорівна також зацікавила слухачів використанням інтерактивного засобу для створення презентації та візуалізації  навчального матеріалу «Canva», показала як створити дошку візуалізації, розкрила її функціональні можливості.

На завершення, слухачі школи професійного зростання в обговоренні вказували на роль та значення використання сучасних засобів навчання, підкреслюючи, що  сучасний викладач повинен вміти створювати та використовувати мультимедійний та інтерактивний контент для навчання студентів, як представників цифрового покоління.

Використання хмарних технологій у професійній діяльності викладачів набуває все більшого значення в Україні, адже хмарні технології мають багато переваг перед традиційними, а їх поєднання дає змогу успішно організовувати і здійснювати освітній процес.