СТУДЕНТСЬКІ НАУКОВІ РЕАЛІЇ НА ФФМІ

У світлі сучасних змін, що відбуваються в українському суспільстві, важлива роль відводиться вчителю, якому притаманні безперервне професійне самовдосконалення та наукова обґрунтованість і творчий характер його практичної діяльності. Однією з важливих передумов оволодіння професією вчителя є розвиток педагогічних здібностей студента, серед яких належну увагу слід приділити дослідницьким та науково-пізнавальним здібностям.

Професорсько-викладацький колектив факультету фізики, математики та інформатики Уманського державного педагогічного університету є потужним науковим осередком в галузі фундаментальних та прикладних наукових досліджень і створює всі належні умови для наукового зростання студентів – майбутніх учителів – науковців. На факультеті функціонують 21 студентських наукових гуртки та 2 проблемні групи, в яких задіяно близько 150 студентів. Результатом наукової діяльності студентів є участь у Міжнародних та Всеукраїнських наукових конкурсах та олімпіадах, студентських науково-практичних конференціях різних рівнів тощо. Так, команда «RobotsX» факультету фізики, математики та інформатики Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини у складі гуртківців з робототехніки (Дмитрій Дерман, Анна Дерман, керівник гуртка і тренер команди – к. пед.н., доцент Сергій Терещук) взяла участь у Всеукраїнських командних змаганнях для молоді «Хакатон IT-Scouts з робототехніки “Smart-City”», які відбулися 20-21 вересня 2019 року на базі Вінницького національного технічного університету і зайняла IV місце у командному заліку з 20 команд-учасників. 25-28 лютого 2020 року студенти 4 курсу Роксолана Мельник і Марина Строкова з розробкою вікі-енциклопедії кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій «Вікі-клік» (науковий керівник: д. пед. н., доцент Галина Ткачук) та студенти 2 курсу Андрій Рожанський і Роман Діденко з розробкою «Навчальні моделі з інформатики» (науковий керівник: к. пед. н. Тетяна Бондаренко) представляли факультет фізики, математики та інформатики на ІІ етапі Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій «Екософт-2020». За результатами Чемпіонату Андрій Рожанський та Роман Діденко отримали 3 місце в категорії «Навчальні розробки». І це лише мізерна частка студентських наукових здобутків.

Також на факультеті організовано і традиційно проводяться Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Історія науки майбутньому вчителеві» (раз на два роки) та Всеукраїнська студентська наукова інтернет-конференція «Сучасні інформаційні технології в освіті і науці» (щорічно), під час яких студенти мають можливість поспілкуватися зі своїми однолітками, поділитися своїм баченням щодо вирішення тих чи інших наукових проблем, подискутувати тощо. З метою залучення до наукової діяльності учнівської молоді на факультеті щорічно проводиться студентсько-учнівська науково-практична конференція «Математика в житті людини».

Професорсько-викладацький колектив факультету докладає максимум зусиль, щоб зацікавити наукою кожного студента, щоб кожен відчув себе науковцем, а також допомогти зрозуміти важливість наукових відкриттів і досліджень для своєї майбутньої професійної діяльності.