ВИКОРИСТАННЯ НАУКОВИХ МЕРЕЖ ТА СЕРВІСІВ В ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРАЦІВНИКА

29 жовтня 2020 року кафедра інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій організувала та провела міжкафедральний науково-методичний семінар «Використання наукових мереж та сервісів в діяльності науково-педагогічного працівника».

Мета семінару продиктована реаліями сьогодення і потребами інтеграції здобутків українських дослідників у світовий науковий простір. Така інтеграція відбувається вже зараз завдяки спеціалізованим науковим соціальним мережам та багатофункціональним платформам. Такі ресурси не лише дають змогу представити власний досвід наукової діяльності, але й надають можливості для професійного спілкування, пошуку однодумців, партнерів, грантів тощо. Соціальні наукові мережі мають потенціал для розвитку наукових ідей шляхом обговорення та дискусій, які об’єднують науковців з усього світу.

Сьогодні робота ученого може бути значно спрощена, оскільки він має в своєму арсеналі такий інструментарій, який дає змогу відстежувати новини у відповідній сфері, шукати необхідні матеріали, завантажувати власні для обговорення, відстежувати популярність своєї роботи, отримувати відповіді на проблемні питання тощо.

Головним доповідачем семінару виступила Галина Ткачук, професор кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій. Вона познайомила учасників з особливостями використання наукових мереж для ефективної дослідницької діяльності викладача. Зокрема, було розглянуто такі платформи як: Google Scholar, ResearchGate, Academia.edu, ORCID, Mendeley, Publons, Scientific Social Community.

Учасники мали змогу познайомитись з основним функціоналом наукових платформ:

  • пошук наукових доробок та колег для співпраці;
  • створення професійного резюме чи портфоліо;
  • використання бібліотеки публікацій;
  • пошук вакансій світових університетів;
  • використання інструментів статистики;
  • можливості для обговорення та професійної переписки;
  • додавання конференцій.

Доповідач детально зупинилась на міжнародній соціальній мережі ResearchGate та запропонувала учасникам переглянути основний функціонал цього ресурсу. Всі мали можливість зареєструватись на даному ресурсі та спробувати завантажити власні роботи, здійснити пошук існуючих, створити власний банк публікацій, переглянути профілі учених з усього світу та прочитати їх роботи тощо.

Загалом робота в межах семінару виявилась плідною, всі учасники отримали нові знання та навички, які будуть корисними в подальшій науковій діяльності.