АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ ВИКЛАДАЧІВ ФАКУЛЬТЕТУ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

З 29 травня по 4 червня 2023 року викладачі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини завідувач кафедри інформатики і ІКТ, кандидат педагогічних наук, доцент Марія МЕДВЕДЄВА та професор цієї ж кафедри Галина ТКАЧУК, доктор педагогічних наук, професор взяли участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ Staff mobility for Teaching and Training в Академії прикладних наук імені Іполіта Цегельського в Гнєзно (Республіка Польща).

Відповідно до програми науково-педагогічні працівники університету провели серію занять у сфері інформаційних та комунікаційних технологій. На заняттях були присутні студенти 1-3 курсів, які навчаються за спеціальністю «Інформатика» в Академії прикладних наук імені Іполіта Цегельського в Гнєзно (Республіка Польща).

Галина ТКАЧУК провела лекції в галузі веброзробки та вебдизайну, охарактеризувала основні етапи створення вебдодатків, особливості Front-End та Back-End розробок. Марія МЕДВЕДЄВА провела заняття в галузі хмарних та мобільних технологій, а також їх використання в тайм-менеджменті, освітній комунікації та у вивченні інформатичних дисциплін.

Після проведення занять студенти мали можливість перевірити свої знання за допомогою інтерактивних вправ у додатку Kahoot!.  Заняття були цікавими, насиченими та пізнавальними для студентів.

Частиною лекцій також було ознайомлення студентів із системою освіти в Україні, презентація Уманського державного педагогічного університету та розповідь про поточну ситуацію в Україні спричинену війною.

Під час академічної мобільності викладачі мали змогу познайомитись із представниками академії: проректором з організації, розвитку та співпраці, доктором хабілітованим, професором Янушем ВИШНЕВСЬКИМ, директором Інституту технічних наук, доктором, професором Лукашем ЮЗЕФОВСЬКИМ, координатором програми Erasmus+ Александрою ЯНКОВЯК-БЕРНАЧЕК, співробітницею офісу Еразмус+ Агнешкою ФЕДЕЧКО-ІГНАСЯК.

В межах зустрічі було обговорено хід подальшої співпраці та реалізацію майбутніх проєктів, відбувся обмін досвідом у сфері вищої освіти обох країн, підготовки спеціалістів та особливостей організації освітнього процесу.

В межах неформальних зустрічей викладачі познайомились з визначними пам’ятками міста Гнєзно,  історією заснування міста, основними історичними постатями, які вплинули на становлення польської культури та державності. Також викладачі дізнались про основні етапи заснування та розвитку Академії прикладних наук імені Іполіта Цегегльського, спеціальності й освітні програми закладу та діяльність академії загалом.

Під час перебування в академії викладачі відмітили високий рівень матеріально-технічної бази, аудиторій, їх обладнання, які сприяють якісній підготовці ІТ-спеціалістів.

Викладачі мали можливість зустрітись зі студентами Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, які навчаються за програмами академічної мобільності в Академії прикладних наук імені Іполіта Цегегльського. Студенти розповіли про навчання в академії, їх враження, можливості та перспективи у майбутній професії. Кожен з них бажає повернутись в Україну та розвивати її потенціал, працювати на благо суспільства та бути корисним державі. Загалом, студенти задоволені навчанням в академії, якістю викладання та позитивним ставленням.

Дякуємо усім учасникам академічної мобільності в межах програми ЄС Erasmus+. Переконані, що отриманий досвід буде сприяти удосконаленню якості викладацької діяльності. Дякуємо польським партнерам за співпрацю, а також теплий і доброзичливий прийом.

Дякуємо адміністрації Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, співробітникам міжнародному відділу, Польського культурно-освітнього центру, а особливо рідному факультету фізики, математики та інформатики за надану можливість розвивати компетентності в ІТ-галузі, мовні компетентності, навички комунікації в мультикультурному середовищі та загалом отримати новий і цікавий досвід.