ВІДКРИТЕ ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ «STEM, STEAM, STREAM – ТЛУМАЧЕННЯ»

22 вересня 2023 року для студентів другого курсу ОПП «Середня освіта (Інформатика)» освітнього ступеня «Магістр» відбулося відкрите практичне заняття з дисципліни «Технології STEAM-освіти» на тему «STEM, STEAM, STREAM – тлумачення», викладач – кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій Марія МЕДВЕДЄВА. Заняття відбулося у дистанційному режимі відповідно до наказу ректора університету №1038 о/д від 07.09.2023 р.

На початку заняття було проведено актуалізацію опорних знань, що дозволило здобувачам освіти пригадати теоретичний матеріал та дати відповіді на поставлені запитання.

У ході заняття застосовано різні форми та методи навчання. Спочатку студентам потрібно було опрацювати роботу Ж. Якмана «What is STE@M» та адаптувати її концепцію STEAM до реалій освітнього середовища українського ЗЗСО. Така форма роботи дозволила не лише більш глибоко зрозуміти поняття STEM, STEAM, STREAM та різницю в їх тлумаченнях, а також «прокачати скіли» з іноземної мови.

Наступне завдання полягало у тому, щоб запропонувати мультидисциплінарний проєкт, який втілюватиме принципи STEAM у викладання шкільних дисциплін відповідно до тематики, якою захоплені учні класу згідно з варіантом. Метод проєктів спрямований на здобуття студентами знань у тісному зв’язку з реальною життєвою практикою, формування в них специфічних умінь і навичок завдяки системній організації проблемно-орієнтованого навчального пошуку.

Колективна робота студентів вміло поєднувалась на занятті з виконанням індивідуальних диференційованих завдань. Студенти активно працювали на занятті, аналізували, робили висновки, проявили свідоме розуміння матеріалу. Заняття пройшло у доброзичливій, невимушеній атмосфері та отримало схвальні відгуки від присутніх: доктора педагогічних наук, професора, професора кафедри інформатики і методики навчання інформатики Галини ТКАЧУК, викладачів кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій Сергія ПАРШУКОВАЛесі ПАРШУКОВОЇВіри КОЛМАКОВОЇІнни КРИВОРУЧКО, Максима КОВТАНЮКА та Любові ТІТОВОЇ.

01

02

03

04

05